woensdag 15 juni 2022

Van e-boek naar papieren boek

 

Van e-boek naar papieren boek





    Zowel papieren boeken als e-boeken hebben hun eigen voordelen;

    E-boeken kun je onbeperkt meenemen zonder gesjouw;

    Er gaat niets boven het lezen van een goed boek bij de open haard.



Misschien is een papieren boek zo gek nog niet?
Misschien is een papieren boek zo gek nog niet?



Verschil tussen e-boeken en papieren boeken

E-boeken zijn interessant als marketing hulpmiddel. Dat is iets dat zeker is. Maar hoe zit het dan met gewone boeken van papier?

Gewone papieren boeken hebben onmiskenbare voordelen

Het mag duidelijk zijn dat alle voordelen die een e-boek heeft, ook voor een gewoon papieren boek gelden. Sterker nog, heel veel mensen lezen een boek graag in hun luie stoel, bij de open haard of in bed. Dat kan misschien ook vanaf een telefoon, maar iedereen zal het er wel over eens zijn dat het comfort van het lezen vanaf een smartphone zwaar te wensen overlaat. Een speciale e-boek lezer haalt een paar bezwaren weg, maar levert weer een extra apparaat op om mee te moeten nemen, met alle heisa van dien. Kortom, er is een markt voor papieren boeken.

Een e-boek is onbeperkt te verspreiden

Nu is het natuurlijk zo dat een e-boek zich onbeperkt laat verspreiden als het eenmaal geschreven is, zonder dat daar verdere kosten aan verbonden zijn. Alleen het maken kost geld als we dat uitbesteden en doen we het zelf, dan zijn de kosten beperkt tot een hoeveelheid tijd.

De kosten van een papieren boek zijn hoger

Bij een papieren boek ligt dat anders. Dat moet geprint. Dat kun je laten doen, maar dat is pas interessant bij een bepaalde oplage. Die oplage moet je dan wel kwijt zien te raken. Bij een nog grotere oplage komt drukken in zicht. Drukken is per boek goedkoper, maar de grotere oplage vraagt wel een forse investering. Een voordeel is wel dat we het boek kant en klaar krijgen. Als we zelf gaan printen, dan moeten we toch een vorm van inbinden hebben. Daar kom ik zo nog op.

Zelf printen van boeken

Een mogelijkheid is het zelf te gaan doen. Zeker printen of kopiëren is te doen. Afgezien van een aankoopprijs of een leasebedrag zijn we geld kwijt aan inkt, toner en huur en/of afschrijvingskosten van de apparatuur. Printers zijn relatief goedkoop, maar de kosten zitten in de verbruiksmaterialen. Inktcassettes en tonercassettes zijn dure onderdelen, die soms al verbazend snel leeg zijn.

Pas op met indrogen als je te weinig print

Is voor het printen van af en toe een boek in principe nog wel een printer op inktbasis te gebruiken, meestal zullen we terug moeten vallen op een laserprinter vanwege het uitdrogen van de printkoppen van een printer op inktbasis. Die koppen drogen na enkele weken waarin de printer niet gebruikt is,  zover in, dat ze onbruikbaar worden. De toner van een laserprinter gaat veel langer mee.

Een set toner voor een printer kost een paar centen

Een kleurenprinter verbruikt vier cassettes. Zwart, geel, rood en blauw, waar het apparaat alle kleuren uit weet te mengen. Bij een wat grotere printer praten we als snel over €100 tot €150 euro per stuk voor een set tonercassettes. Die printen dan wel zo rond de 5000 vel A4, maar het is een pittige investering. We moeten aardig wat boeken weten te verkopen om dit soort investeringen terug te verdienen. Het is aan te raden om vooraf goed uit te rekenen wat de kosten gaan worden.

Inbinden met warmte

En dan is er nog het inbinden. Er zijn veel mogelijkheden voor, maar de meest gebruikte zijn de spiraalband en het thermische inbindmapje. Bij de laatste zit er in het mapje een lijmlaag in de kaft. Door het in te binden boek in een speciaal apparaat te zetten, smelt deze lijmlaag, het papier zakt er in en het geheel zit vast. Het werkt goed en snel. En het ziet er heel acceptabel uit.

Inbinden met een spiraalband

Bij een spiraalband is er meer werk. Er moeten gaten in het papier geponst worden, we hebben een voorblad nodig, een achterblad van dikker papier en een spiraal die met een speciaal bindapparaat door de geposte gaten gestoken moet worden.

Inbinden kost meer werk dan geld

De kosten ontlopen elkaar niet veel. Met rond de veertig cent per bandje ben je er in beide gevallen wel. Thermisch inbinden is minder arbeidsintensief dan werken met een spiraal. Dus dat is meer een kwestie van kiezen dan dat het een financiële keuze betreft. Let bij andere inbind mogelijkheden op, dat de noodzakelijke materialen ruimschoots te krijgen zijn. Dat wil nog wel eens problemen geven, zo leert de ervaring.

De verzendkosten hakken er stevig in

Papieren boeken hebben tot slot nog één kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien en dat zijn de verzendkosten. Die kunnen flink oplopen. Allereerst moeten we enveloppen hebben die een stootje hebben kunnen. Bij voorkeur zijn de enveloppen verstevigd of voorzien van bubbeltjesfolie aan de binnenkant. Kan het boek nog door de brievenbus, dan zijn de kosten ergens rond de 3 tot 4 euro. Lukt dat niet, dan wordt het een pakketje en zitten we meestal ergens tussen de 5 en 7 euro, afhankelijk van de gekozen bezorgdienst. Moet het pakje naar België vanuit Nederland, dan praten we over een minimale verdubbeling van deze kosten. Kortom, verzendkosten zijn best wel een factor om rekening mee te houden. 

Het leveren van papieren versie van een e-boek kan interessant zijn. Het is vooral een kwestie van calculeren wat voor jou de beste mogelijkheid is

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten