woensdag 15 juni 2022

Private Label Rechten op een e-boek kopen of zelf schrijven?

 

Private Label Rechten op een e-boek kopen of zelf schrijven?





    Aan PLR kun je ook als schrijver van boeken en e-boeken verdienen;

    PLR, ofwel het gebruiken van materiaal zonder rechten van derden, kan heel handig zijn;

    Druk altijd een eigen stempel op je e-boek, of je het nu zelf schrijft, PLR gebruikt, of dat je het laat schrijven.



Ingewikkeld hoor! Of zou het in de praktijk wel meevallen?
Ingewikkeld hoor! Of zou het in de praktijk wel meevallen?

Een verdienmodel voor schrijvers

Er zijn tegenwoordig veel mensen aan het kijken naar de mogelijkheden om een paar centen bij te verdienen. Het leven is duur, tenslotte. Daarnaast zoekt men vooral naar mogelijkheden om zonder baas te werken. Niet iedereen is even blij met het dagelijkse werkritme met iemand die over je schouder mee kijkt, wat je aan het doen bent en of je wel voldoende productief bent. Ben jij één van die mensen dan heb je misschien al eens gekeken naar de mogelijkheid om eigen e-boeken uit te gaan geven. En waarom niet.

E-boeken zijn populair

E-boeken zijn populair. Dat is wel zeker. En die populariteit neemt ook nog snel toe. Ze zijn goedkoper dan andere papieren boeken en je kunt ze op een telefoon of speciale reader gemakkelijk in grote hoeveelheden meenemen. Ideaal op reis en zo. En wil je toch een papieren versie, dan print je die gewoon uit. Waar de vraag stijgt, zijn ook altijd mensen te vinden, die in het gat in de markt willen springen. En dat is bij e-boeken zeker niet anders.

Je e-boek moet wel wat te bieden hebben

Als je nooit eerder zelf een e-boek geschreven hebt, dan is het nog niet zo eenvoudig om goed te begrijpen hoeveel werk er in het voorbereiden en schrijven van een eigen e-boek zit. Wil het e-boek de moeite waard zijn, dan moet het toch wel een bepaalde dikte hebben, enigszins afhankelijk van het onderwerp. Daardoor kan het ontwikkelen van een e-boek jaren kosten. Een zekere ervaring met schrijven is toch wel zeer wenselijk. 

Je moet wel iets van je onderwerp af weten

En kennis over het onderwerp waar over je schrijft is zeker ook aan te raden. Begin nooit in het wilde weg met een onderwerp, waar je weinig tot niets vanaf weet. Het kost je extra veel moeite en de kans dat een ander je e-boek op details onderuit gaat halen is behoorlijk groot. Beperk je tot onderwerpen waar je iets van weet en dat is vaak meer dan je zelf in de gaten had. Besef dat je kwaliteit moet leveren willen klanten ooit nog weer bij je terugkomen. En terugkerende klanten zijn toch wel heel belangrijk.

De verkoop is vaak minder simpel dan het lijkt

Je krijgt niet alleen te maken met de voorbereiding en het eigenlijke schrijven van je e-boek, je zult ook manieren moeten zoeken om je e-boeken te verkopen. En de juiste manier van verkopen vinden kan de nodige tijd gaan kosten. Sterker nog, veel mensen knappen hier op af, tijdens het produceren van een e-boek..

 


Werken met PLR is een goed maar onbekend alternatief

Maar er zijn alternatieven. Het is niet echt noodzakelijk om je eigen e-boek te schrijven. Het is evengoed mogelijk om er wat mee te verdienen. Het is voldoende om de zogenaamde PLR rechten te verwerven op een bestaand boek. Dat kan door deze rechten te kopen van de schrijver en daarna kun je er mee doen wat je wilt. Tot en met je eigen naam er op zetten, alsof je de schrijver bent. Wil je iets veranderen of toevoegen, dan kan dat gewoon.

Het vertalen van een e-boek is voor sommigen een drempel

De voornaamste drempel bij het werken met PLR is dat er kosten aan verbonden zijn én dat het e-boek meestal vertaald moet worden. Het werken met PLR is een typisch Engelstalig fenomeen dat we in Nederland niet echt veel tegenkomen. Dus is er wel onderzoek nodig naar schrijvers die PLR leveren. Zoals het bepalen van de kwaliteit van je e-boek. Ook hier geldt natuurlijk, dat alle waar naar zijn geld is. Een schrijver die echt werk gemaakt heeft van een PLR product vraagt daar vanzelfsprekend een bijpassend bedrag voor.

Ook met PLR ben je best nog wel wat tijd kwijt

Maar of je nu kiest voor zelf schrijven of voor het gebruik van rechten op het boek van een ander, je zult nog steeds een manier moeten vinden om het boek voor het grote publiek ter beschikking te stellen. Het is wat afhankelijk van de manier die je kiest, maar welke dat ook is, het gaat tijd kosten. Met PLR kun je de totale doorlooptijd wel verkorten, omdat je de voorbereiding en de schrijftijd kwijt raakt. En dat is dan ook voor veel mensen een doorslaggevende reden.   

Veel mensen twijfelen over deze aanpak

Ben je er nog niet uit, wat voor jou de beste aanpak is? Je bent niet de enige. Veel mensen twijfelen over deze aanpak. Ook al omdat men het vaak niet kent. Het werken met private label rechten kan een prima handel opleveren, maar het is niet voor iedereen. Alle mogelijkheden om tot zaken te komen kosten tijd om tot een succes te worden. Ook online. Of misschien juist wel online. Als de geldelijke kant geen probleem is, dan is het nog niet zo verkeerd, om deze aanpak minimaal een keertje te proberen. Natuurlijk heb je geen garantie. Maar je kunt wel verrast zijn door de mogelijkheden die er allemaal tevoorschijn gaan komen.   

Zelf schrijven of laten schrijven kan altijd nog

En als het werken met PLR je niet bevalt, dan kun je altijd nog kijken naar mogelijkheden om een eigen boek te schrijven of door een ghostwriter te laten schrijven. Je kunt er mee stoppen wanneer je wilt. Hooguit ben je een investering kwijt voor het boek. Nou ja, die zijn meestal zodanig dat je daar ook niet echt een enorm risico mee loopt.

Artikel over het gebruiken van PLR

Een uitgebreider artikel over het werken met PLR is [HIER] te vinden.

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten