De ideale mindmap
Gedachten omzetten in een mindmap zorgt er automatisch voor dat die gedachten goed gestructureerd worden; |
||
Een goede structuur in je tekst is waardevol voor een groot aantal beroepen die veel met schrijven te maken hebben; |
||
Een mindmap is door de software meestal eenvoudig om te zetten naar een tekst outline die we dan in onze eigen tekst kunnen verwerken. |
Mindmaps zijn geweldig voor creatief gebruik
De mindmap wordt eigenlijk niet veel gebruikt. Terwijl het voor de geoefende gebruiker één van de meest praktische creatieve hulpmiddelen is die er bestaat. Maar het is geen bekende techniek. Het wordt niet op scholen onderwezen en de fanatieke gebruikers (zoals ondergetekende) zijn er meestal puur bij toeval tegenaan gelopen.
De techniek van de mindmap werd in de jaren '90 ontwikkeld als een soort van analysetechniek. Mindmapping leent zich buitengewoon goed voor brainstorming. Daarna is je brainstorm relatief gemakkelijk om te zetten in een outline, dus in gestructureerde tekst. Dat een visuele benadering voordelen heeft is bekend.
Onze hersenen kunnen beter met afbeeldingen overweg dan met teksten. Dat is zeker geen nieuwe ontdekking. Beelden blijven ook veel beter hangen. En dat maakt een mindmap dan weer ideaal voor leerdoelen. Het blijft bizar dat het in scholen en andere opleidingen niet veel fanatieker onder de aandacht wordt gebracht. Mindmapping is handig, tijdbesparend en helpt je bij het ordenen van je gedachten. Wat wil je nu eigenlijk nog meer?
Door het feit dat je al denkend en redenerend in de basis een boomstructuur opbouwt, komt er automatisch een goed gestructureerd artikel of e-book tevoorschijn. Wil je een voorbeeld? Laten we dan eens een mindmap maken van de tekst tot nu toe.
De bovenstaande mindmap bevat ongeveer hetzelfde als de tekst erboven. Stel nu eens dat we met de mindmap waren begonnen en dat we die nu om willen gaan zetten in tekst? De andere kant om, om het zo te zeggen? Laten we de software eens een tekst laten maken van die mindmap:
Dan krijgen we als de software klaar is de volgende tekst:
Een samenvatting met een mindmap
1. Mindmap
1.1 Weinig gebruikt hulpmiddel
1.2 Één van de meest praktische creatieve hulpmiddelen
1.3 Niet bekend dus niet bemind
1.3.1 Niet onderwezen op scholen
1.3.2 Je stuit er vaak bij toeval op
2. Achtergrond
2.1 Ontwikkeld in de jaren '90 vorige eeuw
2.2 Van huis uit een analysetechniek
2.3 Heel geschikt voor brainstorming
2.4 Gemakkelijk om te zetten naar tekst outline
2.4.1 Handig
2.4.2 Tijdbesparend
2.4.3 Ordent je gedachten
3. Voordelen
3.1 Boomstructuur wordt gemakkelijk opgenomen door lezer
3.2 Hersenen kunnen goed met beelden overweg
3.3 Automatisch een goed gestructureerd artikel
Het mag duidelijk zijn dat het niet heel veel moeite zal gaan kosten om deze mindmap in een vloeiend lopend artikel om te zetten.
Dat maakt een mindmap tot een ideaal hulpmiddel bij creatieve beroepen. En voor schrijvers van artikelen, e-boeken, nieuwsbrieven, advertenties en dergelijke is het een hulpmiddel waar je eigenlijk niet zonder kunt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten