woensdag 15 juni 2022

Goed schrijven vergt oefening

 

Goed schrijven vergt oefening





    Goed schrijven leer je alleen door het te doen en opnieuw te doen;

    Er zijn wat regels waaraan je e-boek moet voldoen, wil de lezer het niet opzij leggen;

    Vergeet ook niet om een grammatica controle uit te voeren en laat een boek altijd proeflezen.

Goed schrijven vraagt heel veel oefening
Alsof ik tijd heb om te oefenen


Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Schrijven vergt heel veel oefening. Maak een schema om minstens één pagina per dag te schrijven. Lees boeken en tijdschriften over schrijven. Noteer de tips die je opvallen en probeer ze in je manier van werken op te nemen. De kunst van het schrijven is een levenslang proces. Hoe meer je schrijft (en leest!), hoe beter je techniek van schrijven zal worden. Hoe beter jouw geschreven teksten gaan worden, hoe groter je verkoopcijfers zullen worden. Die groeien mee met je vaardigheid.

Zorg voor een leesbare opzet

In een e-boek dat op het scherm wordt voorgelezen, moet je er rekening mee houden, dat je het oog van je lezer zeer regelmatig een pauze moet gunnen. Je kunt dit doen door gebruik te maken van witruimte. In kunstlessen wordt witruimte meestal 'negatieve ruimte' genoemd. De ogen van de lezer moeten kunnen rusten in het koele witte gebied dat je daarvoor op je pagina creëert. Als je pagina te dik is, stopt je ​​lezer ermee, zodra zijn of haar ogen beginnen te tranen. Dan gaat hij of zij iets anders doen. Geen lezer gaat zichzelf zitten irriteren met dingen die hij of zij niet leuk vindt.

Lijsten werken prima voor de leesbaarheid

Maak veel gebruik van lijsten, zowel met opsommingstekens als genummerd. Lijsten maken je informatie gemakkelijk te absorberen. De overgang van het ene naar het andere punt geeft de lezer een soort mentale pauze. Hij of zij springt daardoor gemakkelijk van het ene punt naar het volgende.

Zorg voor goede leesbaarheid

Kies ten slotte voor een gemakkelijk leesbaar ontwerp. Zoek een lettertype dat prettig is voor de ogen. En blijf bij die lettertypefamilie. Het gebruik van tientallen lettertypes zal je lezers alleen maar vermoeien, zelfs al voordat ze voorbij je introductie zijn. Gebruik minimaal anderhalve regelafstand en tekst die groot genoeg is om gemakkelijk op het scherm te kunnen worden gelezen.  Maar de tekst moet eigenlijk klein genoeg zijn om de hele pagina op een computerscherm te kunnen zien. Dat is niet altijd gemakkelijk te combineren. Je zult hiermee moeten experimenteren om de juiste combinatie te vinden.

Controleer je boek en laat het proeflezen

Vergeet natuurlijk niet om een ​​spelling- en grammatica controle uit te voeren. Je wordt al beoordeeld op iets kleins als een niet-correcte interpunctie. Dus verpest een geweldig boek niet door willekeurig puntkomma's weg te gooien. Of door zinnen aan elkaar te rijgen met komma's. Proeflezen is van groot belang. Een ander ziet altijd kleinigheden waar je zelf overheen gelezen hebt.

Afronding van je e-boek

Als laatste: maak een inhoudsopgave en een korte biografie. Dat is het! Je hebt een boek geschreven! Nu hoef je alleen nog maar je e-boek online te publiceren en te wachten op het eerste downloadverzoek van je websitebezoekers!

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com  


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten